Matkailuala työllistää hyvin monenlaisiin rooleihin aina lentokoneen piloteista kerrossiivoojiin. Varsinkin moni nuori hakeutuu tällä alalle, sillä haluaa nauttia alaan liittyvästä jännityksestä, vaihtelusta ja ovia avaavista kokemuksista.

Alalla saatava palkka riippuu täysin omasta tehtävästä ja vastuusta, ja moni on valmis tinkimään hieman tulotasosta saadakseen nauttia samalla tehtävän tuomasta vapaudesta ja vaihtelusta.

Matkailualalla kova kilpailu

Matkailu on päässyt jälleen täyteen vauhtiin muutaman vaikean vuoden jälkeen. Alalla vallitsee nykyisin myös hyvin kova kilpailu, kun yhä useammat matkakohteet haluavat houkutella vierailijoita. Samalla lippujen ostaminen on siirtynyt nettiin ja majoituksen ja lentolippujen lisäksi netistä varataan lippuja myös viihteeseen. Esimerkiksi www.hellotickets.fi myy lippuja kulttuuriin ja viihteeseen ympäri maailmaa. 

Kasvanut kilpailu tarkoittaa, että kulujenkin kanssa ollaan entistä tarkempia. Tämä tarkoittaa, että yleensä kaikki löysä on puristettu pois myös matkailualan palkoista. Matkailualassa on toisaalta sellaista vetovoimaa, että esimerkiksi moni matkaopas on valmis tyytymään pienempään palkkaan saadakseen tehdä töitä mielenkiintoisessa matkakohteessa.

Matkailualallakin palkka kasvaa usein erikoistumalla ja vastuun kautta. Mitä harvempi ihminen voi tehdä tehtävän, sitä suurempaa palkkaa siitä yleensä maksetaan. Toisaalta palkka nousee myös kasvavan vastuun myötä, mikä on niin ikään yhteistä muiden alojen kanssa.

Matkailualan palkkataso Suomessa

Matkailualan palkkatasosta Suomessa on tarjolla paljonkin tietoa. Keskipalkat ovat suuntaa antavia, sillä lopulta palkat voivat vaihdella paljonkin myös esimerkiksi sesongin ja roolin mukaan. Esimerkiksi hotellin vastaanotossa työskentelevien henkilöiden voi olettaa saavan reilua 2 000 euron palkkaa.

Matkaoppaan tehtävä kiinnostaa monia, sillä siten pääsee nauttimaan mielenkiintoisista kohteista, kuten Barcelonasta ja Pariisista, myös vapaa-ajallaan. Tällaisesta oppaan tehtävästä maksetaan tyypillisesti noin 2 300–2 500 euron palkkaa. Lopulta palkan suuruuteen vaikuttaa myös mahdolliset bonukset. On hyvä muistaa, että monissa ulkomaiden kohteissa hintataso on huomattavasti matalampi kuin Suomessa, jolloin palkasta voi helpommin jäädä jotain myös sukanvarteen.

Ravintola- ja catering-alalla tienataan usein jotain 2 200–2 600 euron väliltä. Tällä alalla monien lopulliseen palkkaan vaikuttaa paljon erilaiset lisät, kuten sunnuntailisät ja ylityötunnit. Entäpä sitten palkat lentokentillä? Niin sanottu maapalveluhenkilöstö tienaa kentillä noin 2 500 € kuukaudessa.

Suuremmista palkoista pääsee nauttimaan pilottien lisäksi myös matkanjärjestäjät. Pilotit voivat päästä jopa 20 000 euron kuukausiansioihin, riippuen paljon kokemuksesta, reitistä ja jonkin verran myös lentoyhtiöstä. Matkanjärjestäjät pääsevät usein noin 2 600–3 000 euron kuukausiansioihin.

Sesonkien vaikutus näkyy palkoissa

Matkailualalla rahat tehdään usein sesonkien aikana ja muutoin voi olla hyvinkin hiljaista. Suomen lapissakin matkailukeskukset ovat pullollaan asiakkaita parhaiden hiihtokelien aikaan, mutta lumien sulettua on hiljaisempaa. Sesonkien aikana työntekijöistä on pulaa ja moni on valmis maksamaan vähän ekstraa, että saa työpaikat täytettyä.

Kesäisin kaupunkien hotelleissa taas on kysyntää, kun festivaalit ja muut juhlat alkavat rullata täydellä teholla. Tällöin myös ravintolat kaipaavat lisää työntekijöitä ja voivat olla valmiita maksamaan hieman ekstraa hyville työntekijöille ylityötuntien tekemisestä. Moni kokki voi esimerkiksi saada 2 250 euron keskipalkkaa suurempia tuloja.

Sesonkien hyödyntäminen ei välttämättä sovellu parhaalla tavalla vakituista työtä ja ansiota etsiville, mutta esimerkiksi opiskelijoille ne voivat olla oiva tilaisuus saada nopeassa ajassa rahaa opiskeluja varten. Nuoret yleensä kestävät paremmin myös sesonkien kovaa fyysistä rasitusta ja ovat valmiita venymään vanhempia työntekijöitä enemmän.

Muutakin kuin kuukausituloja

Matkailuala on monille nuorille ja matkailusta pitäville kutsumus. Moni saattaa haaveilla jo nuorena esimerkiksi lentoemon tehtävästä, jolloin maailmaa pääsee näkemään työn ohessa paljonkin. Esimerkiksi lentoemoilla on lentojen välissä aikaa tutustua kohdekaupunkeihin, vierailla museoissa, käydä kaupunkikierroksilla ja löhöillä rannoillakin. Lisäksi matkailuala sopii hyvin henkilöille, jotka haluavat tutustua uusiin tuttavuuksiin.

Matkailualan työ antaa siis paljon muutakin kuin vain kuukausiansion. Lisäksi matkailualalle on yleistä, että työntekijät voivat saada myös ilmaisia lentoja ja ilmaisen majoituksen kohteessa. Ravintoloissa työntekijät voivat saada taas tippiä ja joskus myös provisiota myynnistä. Vaikka Suomessa ei olekaan merkittävää tippikulttuuria, voi suuret yksittäiset tipit nostaa nopeasti tuloja.  

Matkailualan työntekijät saavat usein alennusta matkailuun liittyvistä palveluista, joten ala palkitsee matkailusta kiinnostuneet. Lisäksi esimerkiksi monissa rantakohteissa halvat elinkustannukset ja ilmainen majoitus nostavat ehkä muutoin maltillista kuukausiansiota.

Näköalapaikka kohteisiin

Jos matkailuala kiinnostaa, moni harkitsee varsinkin matkaoppaaksi lähtemistä. Tämä tarjoaa mahdollisuuden lähteä pimeää talvea karkuun ulkomaille ja samalla vielä saada palkkaa työstä. Matkaoppaan työ ulkomaiden kulttuurikohteissa on kuitenkin monipuolista ja vaatii hyviä vuorovaikutustaitoja, sillä myös vaikeita asiakkaita riittää.

Työpäivä voi sisältää kierroksia historiallisissa kohteissa, kuten Rooman Colosseumilla, Ateenan Akropoliilla tai Egyptin pyramidien luona. Oppaan tehtävä on kerätä porukka kasaan ja esitellä kohdetta asiantuntevasti. Oppaan tehtävä on usein myös ratkoa matkailijoiden ongelmia, jotka voivat olla hyvin kirjavia.

Matkaoppaan pitää olla reipas ja osata ratkoa ongelmia omatoimisesti. Työ voi olla raskasta ja työpäivät hyvin pitkiä. Taloudellisten ansioiden näkökulmasta moni työpaikka tarjoaakin parempia mahdollisuuksia ja vähäisimmillä työtunneilla. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *